perjantai 18. marraskuuta 2016

POIMINTOJA KIRJAKEVÄÄSTÄ 2017

Ah, joko se on täällä, tulevan kevään fiilistely? Erästä ystävääni lainaten, ensi kuussa voidaan jo sanoa, että ensi kuun jälkeisen kuun jälkeen olevassa kuussa on kevät. Joten aikalailla se on täällä, niinhän? No, kevätkauden ensimmäiset kirjajulkaisut nyt jo ainakin tulevat siinä kerran jos toisenkin edellisessä virkkeessä hoetussa ensi kuun jälkeisessä kuussa, eli ihan vain yksinkertaisemmin, tammikuussa, ja koska viime kevään lempparijuttuni (ja yksi blogini luetuimmista postauksistakin) oli listata silloisen tulevan syksyn uutuuksia, kokosin kasaan nyt myös näitä alkuvuoden uutuuskirjoja. Ja aika innolla niitä odotankin, odotan jo siksikin kun olin viimeksikin aika hyvin onnistunut valitsemaan kirjat, jotka myös todella sain luettua. Se pidinkö niistä, olikin sitten kirjakohtainen kysymys. Mutta niin, niihin alkuvuoden uutuuskirjoihin, olkaa hyvät.



Bazar

John Williams : Augustus, helmikuu 2017 Aika pitkälti ihan vain rakkaudesta Stoneriin, mutta myös mielenkiinnosta muuta Williamsin tuotantoa kohtaan. Kuvitteellisia kirjeitä Rooman historiasta, keisarin päiväkirjamerkinnöistä. Tämä on ehdottomasti luettava ensi vuoden aikana, ei tuo kannen "paras amerikkalaisen koskaan kirjoittama historiallinen romaani" nyt kovin kaukaa voi olla haettu, jos teoksen takana on kuitenkin John Williams.

Gummerus

Mikko Kamula : Ikimetsien sydänmailla, tammikuu 2017 1400-luvun Savossa asuva uudisraivaajaperhe, keskellä suomalaista mytologiaa ja vanhan kansan sielunmaisemaa. Kuusiosaisen kirjasarjan esikoinen saa kiinnostumaan ihan yllättäen, tätä pitää ehkä kokeilla.

Erika Vik : Hän sanoi nimekseen Aleia, helmikuu 2017 Fantasiaa ja spekulatiivista fiktiota, muukalaisuuden ja toiseiden pelkoa jossain, mikä voisi olla myös totta. Esikoisteos, joka poikkeaa täysin normaalista lukemastani kirjallisuudesta, mutta ehkä juuri siksi kiinnitti listassa huomioni jollain positiivisella tavalla. Se, pääseekö se todellisuudessa lukulistalle, jää nähtäväksi.

Han Kang : Vegetaristi, maaliskuu 2017 Pitkään Goodreadsin luettavien listoilla keikkunut teos on käännetty ilokseni suomeksi, ja se ilmestyy keväällä. Lihan syönnin lopettamista, pakkomielteitä ja naisen oikeutta omaan ruumiiseensa, tätä kaikkea teoksen luvataan olevan, ja se toivottavasti lunastaa lupauksensa kansainvälisen bestseller-maineen loistokkuudesta.


Otava

Yaa Gyasi : Matkalla kotiin, maaliskuu 2017 Innostuin Gyasin kirjasta hurjasti, kun bongasin sen englanninkielisestä versiosta tehdyn kirjablogipostauksen jokunen kuukausi sitten Reader, why did I marry him -blogissa. Olin jo varautunut lukemaan sen piakkoin englanniksi, mutta riemastuin suuresti huomatasseni sen Otavan uutuuksien joukossa, suomennettuna. 1700-luvun Ghana, mustien historia orjaplantaaseilta Harlemin jazzklubeille ja nykyhetkeen. Tämä kiinnostaa näistä kevään uutuuksista ehdottomasti eniten.

Chimamanda Ngozi Adichie : Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä Tämä minulla on itselläni englanniksi, ja siitä löytyy postauskin täältä. Tärkeä, tärkeä pieni kirja, joka on viimein saatu suomeksi. Jo on aikakin, sanoisin, ruotsalaisethan jakoivat oman käännöksensä jo kouluissakin, koska teos koettiin niin tärkeäksi ja merkitykselliseksi.

Schildts & Söderstroms

Tom Malmquist : Joka hetki olemme yhä elossa, helmikuu 2017 Esikoistaan odottava pari valmistautuu elämänmuutokseen, yhteiseen tulevaisuuteen perheenä, kun yhtäkkiä tulevan äidin vointi heikkenee, ja hänet kiidätetään sairaalaan. Vauva syntyy keisarinleikkauksella, mutta palaa kotiin vain isä mukanaan. Ruotsalaisen kirjailijan teos surusta ja sen syvyydestä kiinnostaa kovin.

Tammi

Petina Gappah : Muistojen kirja, helmikuu 2017 Zimbabwelaiskirjailijan teos Memorysta, syrjitystä albiinosta, joka istuu vankilassa odottamassa kuolemantuomiotaan, syytettynä kasvatti-isänsä murhasta. Miten politiikka vaikuttaa yhteen ihmiseen, onko yhdellä kohtalolla väliä? Afrikkalaista kirjallisuutta näkyy ilahduttavan paljon kevään käännöksissä, ja vaikkei tämä ehkä yksittäisenä ihan kaikkein kiinnostavammaksi nousekaan, on silläkin paikkansa tulevien luettavien kirjojen listallani.

Hanya Yanagihara : Pieni elämä, maaliskuu 2017 Maailmalla palkintoja ja kunniaa pokannut teos neljästä pennittömästä opiskelijatoverista, jotka muuttavat New Yorkiin. "Tummasävyinen tutkielma muistin tyranniasta ja inhimillisen sietokyvyn rajoista", vetoaa ainakin tähän potentiaaliseen lukijaan.

Alice Munro : Jupiterin kuut, maaliskuu 2017 Munron läpimurtoteos, viimein suomeksi. Tämä ei ehkä ihan hirveästi esittelyjä kaipaa, ei jos on bongannut Munron teoksia jo aiemmin blogistani. Lempikirjailijalta on aina ihana odottaa uutta.


 

Tove Jansson : Bulevardi - ja muita kirjoituksia (toimittanut Sirke Happonen), maaliskuu 2017 Julkaisematta jäänyttä, tuntematonta tuotantoa Tove Janssonilta. Esseitä, tarinoita, kuvituksia, kokoelma, jota ei ihan noin vain taida voida ohittaa.

Paul Auster : 4 3 2 1, huhtikuu 2017 Lisää Austeria suomeksi, kelpaa. Järkäle on tosin lähes tuhatsivuinen, mutta jos edelliseen lukemaani Austeriin vertaa, luulen että se on myös varsin nopealukuinen, toivottavasti jopa ahmittava.

Orhan Pamuk : Kummallinen mieleni, huhtikuu 2017 Turkin lähihistoria, Nobel-kirjailija, Istanbulin köyhät osat katukauppiaana. Tammen keltaiseen kirjastoon on tulossa yksi jos toinenkin kovinkin laadukkaan oloinen käännöskirja ensi keväänä, eikä tämä ainakaan muiden jalkoihin aiheiltaan taida jäädä.

WSOY

Katja Kaukonen : Lumikadun kertoja, maaliskuu 2017 Toisen maailmansodan Puola, vuosi 1937, jolloin kirsikankukat kukkivat, eikä Eurooppa vielä näe mitä on tuloillaan. Kun vuodet kuluvat ja puolalaisista muokataan orjakansaa Saksalle, kuka selviää ja millaisin perustein? Kotimaista sotakirjallisuutta, tällä kertaa rohkeasti muualla kuin oman maan kamaralla, ja siksi se jaksaa vielä näennäisessä tuttuudessaan kiinnostaa.


Yhteenvetona, olipa paljon käännöskirjallisuutta. Tammen keltaisen kirjaston laadukkaanoloiset uutuudet ilahduttaa, eniten silti odotan uutta Tove Jansson -kokoelmaa, Williamsin Augustusta sekä Gyasin Matkalla kotiin -teosta. Joko te olette yhtä yltiökevätoptimisteja ja ehtineet jo selailla kevään uutuuksia, mitkä tulevat teitä eniten kiinnostaa?

16 kommenttia :

  1. Olen selaillut, mutta jään odottamaan vielä loppujen kustantamojen katalogeja ennen kuin teen oman ensi kevään koontini :)

    Näistä sinun listaamistasi melko moni kiinnostaa myös minua, ainakin Han Kangin Vegetaristi (tosin luen sen enkuksi, löytyi kirjastosta), Alice Munro ja Tove Jansson (aivan ihana kansi!!).

    John Williamsin Augustuksesta en ole oikein varma. Rakastan Stoneria, mutta Butcher's Crossing ei ollutkaan niin hyvä, joten vähän huolettaa tämä uusi. Hanya Yanagiharan Pienestä elämästä odotan mielenkiinnolla blogijuttuja. Luin sen englanniksi viime vuonna ja aluksi pidin paljon, mutta sitten kun aikaa kului, aloin nähdä sen kaikki viat yhä selvemmin ja selvemmin enkä enää tiedä mitä siitä ajattelisin. Mielenkiintoista siis nähdä, herättääkö se yhtä ristiriitaisia mietteitä muissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, minä päätin että teen tämän postauksen vain 10 kevään kiinnostavimmasta, mutta kun siinäkään ei pysytty jo nyt julkasseiden katalogien kanssa, ajattelin että jääköön vielä ilmestymättömät odottamaan vähemmän malttamattomia. :)

      Vegetaristi ja Matkalla kotiin oli minulla vakaana aikomuksena lukea englanniksi, mutta helppous taisi nyt kuitenkin viedä voiton kun kumpikin on kevään suomennettujen uutuuksien joukossa.. :D Aina sitä "pitäisi" lukea englanniksikin enemmän, mutta silti se vaan jää..

      Poista
  2. Kirjoitin jo äsken tähän kommentin, mutta se ilmeisesti katosi. No, uusi yritys.

    Minäkin olen jo kevään kirjakatalogeja selaillut (onneksi töissä niistä on paperiset versiot, kun nuo sähköiset tuppaavat takkuilemaan), mutta Lukuisan Lauran tavoin odottelen vielä muiden kustantamoiden listoja ennen kuin teen oman listani.

    Sinun luettelemistasi minua kiinnostaa Munro ja Jansson tietenkin, sen lisäksi Vegetaristi ja Pieni elämä. Adichie ja Matkalla kotiin myös. Williamsin teos herättää vähän ristiriitaisia fiiliksiä. Stoner on ihan lemppari, mutta jotenkin kiinnostukseni ei kuitenkaan sen jälkeen riittänyt Butcher's Crossingin lukemiseen ja Augustus saattaa myös jäädä lukematta ainakin nyt heti. Ehkä sitten myöhemmin, jos aihe alkaa enemmän kiinnostaa.

    Saas nähdä mitä kirjakevät vielä tarjoaa, mutta "onneksi" tarjonta ei vaikuta ihan yhtä kiinnostavalta kuin tämän syksyn aikana, niin ehtinee lukea muutakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mina tuo Augustus taas kiinnostaa aiheeltaan kaikkein eniten Williamsin suomennetuissa kirjoissa, joten toivon, että se vahvuus, mikä sai Stoneriinkin rakastumaan, toimisi myös tässä tarinassa. :) Mutta saa nähdä miten tämän "listan" kanssa oikeasti käy, kuten ollaan taidettu aiemminkin suuntaan ja toiseen kommentoida, minulla on taipumusta tarttua herkemmin floppeihin käännöskirjojen kanssa, ja koska niitä on tällä listalla huomattavasti enemmän mitä normaalisti ulkomaista olen nyt lukenut, en tiedä miten hyvin osaan tuolta poimia ne oikeasti sykähdyttävimmät teokset.. :D

      Poista
  3. En ole vielä selannut muita kuin Bazarin katalogin, josta haluan ehdottomasti lukea jälleen uuden Flavia de Lucen ja juurikin tuon Augustuksen. Vaikkei Butcher's Crossing ollut niin hyvä kuin Stoner, se on silti jäänyt mieleeni paljon vahvemmin noista kahdesta, mikä on aika jännä. Näistä sinun listaamistasi lisäksi kiinnostaa ainakin Pieni elämä. Täytyypä mennä selailemaan itsekin lisää katalogeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän koukuttavaa puuhaa tuo selailu, olisipa ollut paperiversiot niin olisi saanut hiirenkorvia virtuaalisen bloginaputtelun sijaan.. :D Mutta toisaalta, jos sivutuotteena syntyy postaus, se tuskin hirveästi haittaa. Minun pitäisi tuo Butcher's Crossing kyllä ihan ehdottomasti lukea myös, antaa sille mahdollisuus hieman epäkiinnostavanoloisesta aiheesta huolimatta.

      Poista
  4. Olen vain pikaisesti viljaissut kevään tarjontaa, ja tällä hetkellä Pamukin kirja on se kiinnostavin. Minulla on tosin muutama Pamuk vielä lukemista odottamassa, ja koetan ehtiä ainakin yhden niistä lukemaan ennen tuota uutukaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pamukiin minuakin ehdottomasti kiinnostaa tutustua, tähän asti jäänyt vielä vieraammaksi kirjailijaksi. :)

      Poista
  5. Vähän ollaan vilkuiltu katalogeja, muttei vielä mitään listaa olla tehty. Tove Janssoniin kiinnitin kyllä huomion, se ainakin varmasti nousee meidänkin listalle. Pari postausta tällä hetkellä odottelisi työstämistä, joten taidetaan listata sitten kun loputkin katalogit on tulleet :D
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla odottelen muidenkin nostoja näistä, kaikki kiinnittää huomionsa lopulta kuitenkin aika erilaisiin kirjoihin. Ja hauska myös nähdä onko joku, joka nousee taas monissakin blogeissa esiin jo nyt. :)

      Poista
  6. Voi ei, onko jo tämä aika vuodesta! Ja: jee, on jo tämä aika vuodesta! Tämän vuoden uutuudetkin ovat vielä osittain lukematta ja nyt jo pitäisi miettiä seuraavia. Ei sillä että se yhtään haittaisi, uutuuksien fiilistely on niin kutkuttavaa, mutta lukulistan piteneminen taas kunnon teosjoukolla hirvittää vähän :D En ole vielä ehtinyt vilkaistakaan kevään katalogeja, mutta ehkäpä lähiaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se aika vuodestat tulee aina ensin kaikkein malttamattomimmille. :D Onneksi niitä ei kai uutuusjärjestyksessä tarvitsekaan lukea, ja jos tämän vuoden uutuuksia jää ensi vuodelle tai vaikka vuosikymmenelle, niin sitten jää, onhan tässä aikaa lukea juuri sitä mitä haluaa. :>

      Poista
  7. Selasin katalogeja ihan vähän, mutta mitään ehdottoman pakollista luettavaa sieltä ei noussut. Sinun poiminnoista Vegetaristi, Matkalla kotiin ja Bulevardi ja muita kirjoituksia kiinnostavat eniten :) Omaan hyllyyn on vaan kertynyt niin paljon lukemattomia kirjoja, että yritän olla keräämättä lukulistalle enää enempää kirjoja :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, minä olen jo luovuttanut sen ajatuksen kanssa etten keräisi uusia luettavia, aina on niitä, jotka kiilaa tärkeydessään vanhojen odottavien ohi, ja sitten myös niitä, joita ei tule luetuksi, vaikka kaikki maailman muut kirjat olisi jo luettu :-D Mutta toivottavasti sinulla on hylly täynnä oikeasti odottamisen arvoisia kirjoja :-*

      Poista
  8. Tämä ei nyt liity aiheeseen mutta voisitko ehkä joskus tehdä ehkäpä postausta lukutyylistäsi? (: Luet ilmeisesti kuitenkin aika paljon/nopeasti, onko siihen jotain kikkoja? Missä yleensä luet, paljonko luet päivässä jne? Olen itse aika hidas lukija ja usein tuntuu että on vaikea keskittyä missään muualla kuin esim kotona ennen nukkumaanmenoa, jolloin yleensä tulee luettua. On kuitenkin niin valtavasti kirjoja mitä haluaisin lukea, tuntuu vaan että en ikinä pääse missään eteenpäin :D Toivottavasti ymmärsit tästä jotain, joka tapauksessa blogisi on loistava, kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos postausideasta, olenkin aika vastaavan tehnyt jo. Löytyy tällä hetkellä muun muassa täältä: http://laurakaneli.blogspot.fi/p/mina.html :) Olen lukunopeudeltani nopeahko, en jää kauhean pitkäksi aikaa paikoilleen, vaan etenen varsin vauhdilla, kuten oikeastaan muutenkin elämässä. :D Luen ehdottomasti eniten työmatkoilla, käytän tunnin päivittäin bussissa istumiseen, joten siinä ajassa saan jo luettua noin 50 sivua / päivä. Jos kirja on hyvä ja koukuttava, ja kotona ei opinnot hirveästi päälle paina, luen yleensä illan aikana toiset 50 sivua vielä päälle. Ja sitten välillä taas olen ihan jumissa ja saan luettua sen 50 sivua viikossa, mutta etenee se niinkin.

      Luen siis oikeastaan aina kun olen pidempään kuin vartin julkissa, odotustilanteissa, iltapäivisin kotona sohvalla, milloin missäkin. Ennen luin vain ja ainoastaan sängyssä, ja silloin lukutahti oli sen mukainenkin, eli lyhyenä vinkkinä: pitää vain opetella lukemaan kodin ulkopuolella, niin siihen saa yllättävän hyvin lisävauhtia. Tai kokeilla vaikka e- tai äänikirjoja, jos niiden kanssa olisi helpompaa muualla kuin juuri nukkumaanmennessä? :)

      Poista