sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

POIMINTOJA KIRJASYKSYSTÄ 2016

Lähdin etsiskelemään aikani kuluksi Otavan sivuilta, joskohan Riikka Pulkkisen uutuusteoksesta löytyisi jotain mainintaa. Ja löytyihän siitä, kuten löytyi aika monesta muustakin syksyn uutuudesta, oli nimittäin suurin osa kustantamoista julkaissut tässä kuussa loppuvuoden kataloginsa. Kaksi tuntia myöhemmin havahduin tulevien kirjojen maailmasta noin kymmenen virtuaalista hiirenkorvamerkintää myöhemmin, ja ajattelinpa nyt aikani kuluksi tännekin listata muutamia minua eniten kiinnostaneita tulevia teoksia. Kovin mennään nyt kotimaisella ja hiemanpa myös esikoiskirjakattauksella, mutta se kun on ainakin oma vuoden 2016 lukuteemani, niin olkoon uutukaistarjontakin sen mukaista!

Atena

Tiina Lifländer : Kolme syytä elää Tarina kahdesta naisesta ja miehestä heidän välillä. Tarina kuvaa, kuinka nuoruudessa tehdyt päätökset täytyy tehdä vielä kerran uudelleen ja pohtii, voiko antaa toiselle anteeksi, jos anteeksi ei ole pyydetty. Esikoiskirjailijan teoksen kuvaus sai ainakin minut kiinnostumaan tarinasta, elokuuta siis mahdollisesti odotellessa.

Ira Vihreälehto : Tuntematon sotavanki Lempin elämä on tavallinen sota-aikaan nuoruutensa eläneen naisen tarina, on avioliittoa ja suurperhettä. Vasta kuolinvuoteellaan hän tunnustaa lapselleen salaisuuden: Juhanilla on muiden sisarustensa kanssa eri isä. Niin ikään kirjailijana depydoiva Vihreälehto lähtee turvallisesti perinteisen suomalaisen kirjallisuuden alueelle, sukutarinoihin ja itsensä etsimiseen. Jokin tässä kuitenkin innosti ainakin itseäni, joten lukulistalle se päätynee. 

Gummerus

 

Minna Rytisalo : Lempi Jälleen yksi teos Lapin sodasta, niitä kun on alkanut Kätilön, Dora Doran ja Neljäntienristeyksenkin jälkeen riittää.  Esikoisensa kanssa Rytisalo lähtee liikkeelle rakkauden, sodan ja historian maailmassa, kuten nykyään näemmä kaikki muutkin, mutta ei kai näistä koskaan liikaa voi lukea.

Inkeri Markkula : Kaksi ihmistä minuutissa Teos on Suomeen ja Pohjois-Thaimaahan sijoittuva "traaginen mutta toiveikas" tarina nuoresta malariatutkijasta. Esikoisromaani kuvaa eriarvoisuutta, lääketieteen ja sairauden kilpajuoksua sekä elämän sattumia. Hieman erilaista kotimaista mitä yleensä luen, mutta ehkäpä juuri siksi tälläkin listalla mukana.

Otava

Pajtim Statovci : Tiranan sydän 1990-luvun Tiranassa Albania kommunistinen diktaruuri on romahtanut, ja maa kurkottaa kohti eurooppaa. Bujar on menettänyt isänsä, Agim tuntee olevansa väärässä ruumiissa. Kirja lähtee kohti mielenkiintoisia teemoja, ja muistuttaa, että minulla on vielä Statovcin esikoinen, Kissani Jugoslaviakin vielä lukematta. 

Riikka Pulkkinen : Paras mahdollinen maailma Romaani äidistä, joka on tehnyt peruuttamattoman virheen, isästä, joka ei löydä tietä ulos surusta, tyttärestä, jolle muistaminen on liian kipeää. Pulkkinen on hurmannut minut kahdella romaanillaan ja saanut pettymään yhdellä, mutta on tämä uusin silti ehdottomasti luettava. Ja sitä odotellessa voisikin vaikka kahmia vielä myös lukematta jääneen Vieraan.

Miika Nousiainen : Juurihoito Onni Kirnuvaara lähti kauppaan poikansa ollessa teini-ikäinen, eikä tuolta reissulta koskaan palannut. Myöhemmin hammaslääkärissä käydessään hammaskartta paljasti, että pojalla on myös samallalailla jätetty veli, ja niinpä veljekset lähtevät selvittämään isänsä elämää. Nousiaiseen minulla on varsin ristiriitaiset fiilikset noin kirjailijana, mutta tämä vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että täytyy sille ehkä mahdollisuus antaa. Parhaimmillaan Nousiainen kun on tarkkanäköistä ja eheää, pahimmillaan vähän jankkaavaa ja vaivaannuttavaa, mutta jospa tämä olisi enemmän tuota ensimmäistä.

Tammi

Haruki Murakami : Miehiä ilman naisia Tarinakokoelmassa Samsa muuttuu Gregor Samsaksi, ja totuttelee uuteen tottelemattomaan kehoonsa. Šeherazadessa nainen kertoo kotiin suljetulle miehelle uskomattoman tarinan aina rakastelun jälkeen. Kinossa mies aloittaa uuden elämän, irtisanoutuu ja perustaa baarin eräälle Tokion sivukujalle. En edes tiennyt Murakamilta olevan tulossa uutta, mutta kuten ehkä jo edellisestäkin postauksesta voi päätellä, tuskin tätä tulee ainakaan väliin jätettyä. 


Maja Lunde : Mehiläisten historia Romaani mehiläisten katoamisesta, sukupolvien välisestä jännitteestä ja maailman tulevaisuudesta. 1857 suurperheen isä alkaa kasvattaa mehiläisiä, vuonna 2007 George ei löydä enää työlleen jatkajaa. 2090-luvun Kiinassa taas ihmiset pölyttävät puita käsin kun mehiläisiä ei enää ole. Tämä kiinnostaa näistä kirjoista kaikkein eniten, ja onneksi tämä pian suomeksi vielä saadaankin. Tuntuu, että täytyy hypätä pois suomalaisesta kirjallisuudesta, jos haluaa lukea muutakin kuin sukupolviromaaneja sota-ajoilta, mutta onneksi laadukkaanoloinen käännöskirjallisuuskin on mahdollisesti siihen ratkaisu.

Syksyä siis odotellessa, täysin normaalisti näin huhtikuussa. Löytyykö yhteisiä kiinnostuksen kohteita näistä tulevista julkaisuista, vai odotatteko kenties jotain ihan muuta? 

10 kommenttia :

  1. Minä en ole vielä jaksanut oikein syventyä syksyn katalogeihin. Ehkä kesällä sitten. Mutta Murakami vähän kiinnostaa, vaikka viimeksi kommentoinkin vaikeasta suhteestani kirjailijaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku siinä Murakamissa vain koukuttaa! Vähän tuo juonikuvaus kuulosti siltä kliseisimmältä itseltään, mutta kyllä ainakin minua kiinnosti, pitää päästä aika tuoreeltaan tuo kyllä lukemaan!

      Poista
  2. Riikka Pulkkista odotan kuin kuuta nousevaa! Ihana saada häneltä vihdoin uusi kirja :) Jonathan Safran Foerilta ilmestyy myös pitkän tauon jälkeen uusi romaani, ja vaikka olenkin lukenut häneltä vasta yhden kirjan, hän on yksi suosikeistani :) Lisäksi lempisarjani Potterien jälkeen, eli Sarah J. Maasin Throne of Glass -sarja, jatkuu syksyllä. Kirja on tokavika sarjassa enkä kestä tätä jännitystä :D Nuorten fantasia on vaan niin koukuttavaa. Lisäksi haluan käsiini kuvitetun Salaisuuksien kammion<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole lukenut Safran Foerilta kuin sen Eläinten syömisestä -teoksen, pitäisi tutustua kaunokirjallisuuden puoleen myös! Ja hei joo, tuo kuvitettu Potter olisi kyllä ihan mahtava päästä ainakin selailemaan läpi, vaikka omat mielikuvat Tylypahkan maailmasta onkin tietysti vain ne ainoat oikeat. :D

      Poista
  3. Juuri muutama päivä sitten vietin myös pitkän ajan selailemalla katalogeja läpi, ja paljon hyvää olisi syksyllä kyllä tulossa. Muutama sama kirja löytyy minunkin listalta, vaikka itseäni enemmän kiinnostaakin käännöskirjallisuus kuin kotimainen. Varsinkin tuo mehiläisten historia kiinnostaa. Siskoni on mehiläistarhuri ja ajattelinkin hankkia sen hänelle :) Ja niin, Murakami tietenkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo lista näytti kyllä hurjan hyvältä, paljon oli mielenkiintoisen oloisia uutuuksia tulossa! Olen vasta lähiaikoina alkanut lukea ihan tuoreempaakin kirjallisuutta, ja viime vuoden puolella näitä kirjakatalogeja netissä selatessa mulle aukesikin ihan uusi maailma, kerrankin tiesi etukäteen mitä on tulossa! :D

      Poista
  4. Itsekin odotan malttamattomana Pulkkisen uutta! Ja myös tuon Mehiläisten historian panin heti merkille, kun Tammen kuvastoa selailin - vaikuttaa superkiinnostavalta. Upea kirjasyksy näyttäisi olevan taas tulossa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo Pulkkinen pitää päästä kyllä lukemaan pian! Ei tästä maailmasta ainakaan luettava kesken lopu. ;>

      Poista
  5. En ole vielä ehtinyt tutustua syksyn kirjatarjontaan, joten tämä toimi hyvänä maistiaisena siihen :) En tiennytkään, että Pajtim Statovcilta on tulossa toinen kirja, se on ainakin ehdottomasti luettava, koska tykkäsin Kissani Jugoslaviasta niin paljon! Mehiläisten historia kuulostaa myös yllättävän kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota Statovcin esikoista on hehkuteltu hurjasti, ja se on jo tovin omallakin luettavien listalla roikkunut, pitäisi nyt oikeasti viimein aktivoitua sen kanssa!

      Poista