tiistai 16. helmikuuta 2016

VUODEN 2015 KIRJAT

Tää postaustahti on nyt alkuun aika tykittämistä, ehkä se tästä tasaantuu kun saan jaettua kaikki viime vuodenkin patoutuneet kirjatunteet jo jonnekin. Ja sitä paitsi, mikään ei ole ihanampaa kuin lukeminen ja asioiden listaaminen. Merkkailen sydämellä vuoden suosikkikirjat, muutamista kirjoista varmaan tulen tekemään vielä ihan omaakin postausta. (Esim. Muumit saisi kyllä kaikki sydämiä, mutta niistä lisää myöhemmin!)



01. Tove Jansson : Muumit ja suuri tuhotulva
02. Tove Jansson : Muumipeikko ja pyrstötähti
03. Tove Jansson : Taikurin hattu
04. Tove Jansson : Muumipapan urotyöt
05. Tahmima Amam : Kulta-aika
06. Tove Jansson : Vaarallinen juhannus
07. J.K. Rowling : Paikka vapaana
08. Tove Jansson : Taikatalvi
09. Mika Waltari : Suuri illusioni 
10. Mika Waltari : Sinuhe egyptiläinen 
11.  Haruki Murakami : Norwegian wood 
12. Heidi Köngäs : Dora, Dora
13. Katherine Pancol : Krokotiilin keltaiset silmät
14. Tove Jansson : Näkymätön lapsi
15. Siri Hustvedt : Kaikki mitä rakastin
16. Haruki Murakami : Kafka rannalla 
17.  Alice Munro : Liian paljon onnea (♥)
18.  Lisa Genova : Edelleen Alice 
19. Alice Munro : Kerjäläistyttö
20. Mia Kankimäki : Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
21. Haruki Murakami : Sputnik-rakastettuni
22. Jenny Nordberg : Kabulin tyttöjen salaisuus (♥) 
23. Emmi Itäranta : Teemestarin kirja
24. Susan Abulhawa : Sininen välissä taivaan ja veden
25. Haruki Murakami : Värittömän miehen vaellusvuodet 
26. Mende Nazer : Orja 
27.  Kim Hyun Hee : Sieluni kyyneleet 
28. Jonathan Safran Foer : Eläinten syömisestä
29. Michael Cunningham : Säkenöivät päivät
30. Zadie Smith : Kauneudesta

Vuositavoitteenani taisi olla alunperin 25 kirjaa, mutta nostin sen loppuvuodesta kolmeenkymmeneen, kun näytti että saattaisi olla mahdollista saavuttaa se, haha. Ja kyllä, jään vähän jumiin tuollaisiin lukumäärätavoitteisiin, mutten sentään niin pahasti, että alkaisin lukea lyhyitä kirjoja ihan vain siksi, että pääsisin tavoitteeseeni. Lasken niitä mielummin kuin luen "pakkokirjoja", vierastankin aika paljonkin sellaista keskustelua siitä, kun luetaan joitain kirjoja ihan vain lukumäärien perässä, minulta moinen ainakin kadottelee aika tehokkaasti lukuintoja. Muuttaa sen suorittamiseksi, ja senhän nyt jokainen tietää, mitä rakkaalle harrastukselle siinä vaiheessa käy, kun siitä tulee pakko. 

No, mutta. Koska tavoitteellisuus on kuitenkin leikkimielistä, ja oma moraalini antaa luvan laskea tavoiterajoja, jos siltä tuntuu ja jos jokin hyvän lukuputken estää, asettelin tälle vuodelle lukutavoitteeksi 40 kirjaa. Saa nähdä päästäänkö sinne asti, tällä hetkellä on tosin jo luettuna 11 kirjaa, joten eiköhän tuo saada vähintään kasaan. 2015 ja 2014 oli jo sinäällään hyviä lukuvuosia, molempina yllettiin kolmeenkymppiin, sitä vanhemmat lukuvuodet löytyykin itseasiassa listattuna täältä ja täältä, jotain hyötyä vanhan blogin esilläolostakin siis. Tänä vuonna kokeilen napata vähän isomman palan, ihan vain siksi, kun viime syksynä tajusin pystyväni lukemaan taas bussissa, ja puolen tunnin työmatkat menevätkin nykyään poikkeuksetta kirja nenässä kiinni. Paitsi jos bussiin sattuu joku tuttu, ja se sosiaalisuushan vasta kamalaa ajanhukkaa sitten onkin, kun kirjaakin voisi lukea...

Millaisilla vuosimäärillä te kirjojen kanssa yleensä menette? :-*

18 kommenttia :

  1. Viime vuonna sain luettua 14 kirjaa, josta olin ihan mielettömän ylpeä, koska sitä edellisenä vuonna luku oli ehkä 1-2. En oikeastaan ollut ollenkaan harrastanut lukemisesta sitten teini-iän, ja ihan sama lukumääristä, mutta oon niin iloinen, että löysin tämän harrastuksen uudelleen! :)

    Koska tuo 14 meni niin helposti, asetin tälle vuodelle tavoitteeksi 20. Mutta tähän helmikuun puoleen väliin olen mennyt sellaisella kirja viikossa -tahdilla, joten voi olla, että sitä tavoitetta joutuu vielä korottamaan! Pitää kyllä tosiaan varoa, ettei tee itselleen siitä tavoitteesta mitään ehdotonta pakkoa. Huomaan kyllä aina näiden laskemisten ja listaamisten kanssa, että saatan innostua vähän liikaa. :D Ja mielenkiintoista seurata muidenkin listoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sehän se parasta onkin, että saa itselleen lukuinnon takaisin! :3 mullakin se on mennyt aaltoillen, mutta nyt viime vuodet silti vähän tiheämmin - muistan vaan kun vanhaan blogiini joku tuli mulle nauramaan kun olin iloinen yhdestätoista luetusta kirjasta :´D että sitten niistä vasta saa puhua, jos lukee vuodessa lähemmäs sata, jaa-a.

      Poista
    2. Se on kyllä vähän hölmöä, jos ei saisi innostua pienemmistäkin lukusaavutuksista. Yksi kaverini otti tämän vuoden tavoitteeksi lukea yhden kirjan. Se on iso tavoite ihmiselle, joka ei ole eläissään lukenut oikeastaan mitään.

      Se kyllä kiinnostaisi, miten jotkut pystyvät lukemaan vuodessa 300-400 kirjaa. Onko ne vain tosi nopeita lukemaan?

      Poista
    3. joo oon miettinyt aivan samaa. joku 150 kirjan vuositavoitteellinen kommentoi joskus, että se on helppoa kun lukee täytekirjoiksi lastenkirjoja ja runoja, mutta ainakin omaan korvaan tuo "täytekirja" kyllä hieman särähtää.. luetaan, että saadaan sadat kirjat luettua, ei siksi, että niistä enää saataisiin itsessään mitään irti. miten kirjoja voi enää edes muistissaan erottaa toisistaan, jos niitä lukee tuollaisia määriä?

      Poista
  2. Löysin vasta nyt tän sun uuden blogin, tää on parasta mitä blogimaailmassa on hetkeen tapahtunu!! <3<3 Ja oot vielä linkannut mun kirjablogin tekeleen tohon sivuun, olen otettu :3 Nyt en ehi koko tätä blogia lukemaan läpi (opiskelua, plaah) mutta luen tällä viikolla, että pääsen rytmiin kiinni. Onnea uudesta blogista!<3 Ja mun lukutavoitteet on yleensä 30-40 hujakoilla, tänä vuonna 25 koska pitää tehä oppari :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi jee, kiva kun löysit! sun blogi + pieni kirjasto on olleet mulle sellaisia suurimpia kirjablogi-inspiksiä, vaikka en ehkä olekaan tainnut juurikaan tulla kommentoineeksi? : D

      Poista
  3. Vuonna 2014 luin 5 kirjaa, vuonna 2015 61. Jälkimmäinen vastaa enemmän sitä, mitä elämältä haluan. Jotenkin suurinpiirtein lukion aloittamisen aikaan kirjat jäivät sivuun ja tilalle tuli jotain muuta. Päämäärätöntä haahuilua luultavasti. Tänä vuonna hyvä lukutahti on onneksi pysynyt, kasassa on jo 10 kirjaa. Eikä yhtään tunnu pakkopullalta! Tänään kyllä harmittelin sitä, että ratikkamatka meni aivan liian nopeaan. Aloitin meinaan Andy Weirin Yksin Marsissa ja voi jehna kun se imaisi mukaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. haha, joo joskus matkat on liian lyhyitä, ja sit taas tylsemmän kirjan/kohdan kanssa tuntuu, että loppuisi jo. (no, toki sitä voisi vaan lopettaa lukemisen, mutta kun on nyt kohta puoli vuotta lukenut päivittäin sen 30 minuutin työmatkansa, niin tuntuupa muuten kirjatta HYVIN pitkältä ja tylsältä :-D)

      Poista
    2. Elämäni suurin ongelma tällä hetkellä taitaa olla se, että työmatkalla täytyy vaihtaa ratikkaa ja tumput kädessä on vaikea lukea pysäkillä. :D

      Poista
    3. haha, samaistun fiilikseen aina niinä päivinä kun joudun kulkemaan juna + ratikka -kombolla :D

      Poista
  4. Lukeminen vaihtelee mulla tosi paljon. Nyt viimeaikoina on ollut tosi hyvä lukuinto. En ole ehkä kaikkein nopein lukija ja vuorotyö vähän haittaa sitä välillä. Viime vuonna taisin lukea noin 20 kirjaa. Ja siihen ammattikirjallisuus päälle. Ei ole kyllä hetkeäkään kun mulla ei olisi yhtään kirjaa "työn alla".
    En oikeastaan halua asettaa mitään tavoitteita, koska en tosiaan halua että lukemisesta tulee suorittamista, vaikka pidänkin silmällä luettujen kirjojen määriä. Nautin siitä kun saa lukea rauhassa omalla painollaan, silloin kun siltä tuntuu. Lukiossa kirjallisuuskirssit vei tavallaan sen nautinnon lukea kun oli aikarajat ja pakolliset luettavat. Siitä opin ettei sellainen sovi omaan tyyliin lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on kyllä totta, en itsekään saanut luettua, jos jotain PITI lukea. tai yliopistolla ollessani mitään kaunokirjallisuutta, kun olisi ollut tenttikirjallisuuttakin, joten en sitten lukenut mitään.. :D mutta onhan näitä lukuja kiva seurata, näyttää vähän sitä suuntaa miten paljon sitä vuodessa parhaillaan ehtiikin. :)

      Poista
  5. Bloggaamisen myötä omaksi kirjamääräkseni on vakiintunut vähintään 50 vuodessa. Viime vuonna luin 54 tai 53 kirjaa. Tänä vuonna kokeilin asettaa tavoitteekseni 60 kirjaa - saa nähdä, miten käy. Olen kyllä aina tyytyväinen, jos pääsee siihen 50:een. :-) Kirjamäärä riippuu niin paljon siitä, onko työkiireitä ja yllättäviä "lukujumeja", jolloin kirjojen lukemisesta täytyy pitää taukoa. Tärkeää tuo, mitä sanoitkin, ettei lukemisesta tule suorittamista! Harmi, etten yhtään muista, paljonko luin vuosittain ennen blogiaikoja. Silloin ei tullut kirjoittaneeksi muistiin luettuja kirjoja, mikä on harmi. Mutta ainakin puolet vähemmän tuosta viidestäkympistä.

    Kiva tuo kirjalistasi. Nappasin siitä muutaman lukuvinkin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva jos lyötyi uusia kirjavinkkejä! tää kirjabloggaaminen kyllä inspiroi jo itsessäänkin lukemaan hurjasti enemmän, muilta saa ihan mahtavia lukuvinkkejä ja onnistuneet löydöt vaan motivoi lukemaan lisää ja lisää. tosin epäilen itsekin, että mulla on nyt vaan joku superaktiivinen kausi menossa, ehkä tää tästä vähän tasaantuu jossain vaiheessa? :)

      Poista
  6. En ole aiemmin kirjannut tarkkaan ylös kirjoja mitä olen lukenut. Muutamia kertoja olen aloittanut, ainakin vanhojen word-tiedostojen perusteella, mutta vuoden vaihteessa aloitin kirjaamisen ja tähän mennessä on kertynyt 7 kirjaa(joista osa tosin oli aloitettu jo joululomalla). En ole ajatellut laittaa mitään lukutavoitteita vuodelle, vaan pikemminkin haluan kirjata ylös millaisia kirjoja olen lukenut, mitä fiiliksiä niistä on kummunnut ja milloin minulla on ollut aikaa lukea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sehän siinä listaamisessa onkin parasta, tietää ja muistaa mitä on lukenut ja mitä niistä lukukokemuksista on saanut irti. :3

      Poista
  7. Hauskaa, että olet palannut blogimaailmaan, mutta tällä kertaa kirjablogilla! Lueskelin edellistä blogiasi aina silloin tällöin, vaikken tainnut koskaan mitään kommentoidakaan. Kirjajuttusi etenkin olivat <3, joten ilahduttaa!

    Minusta kolmekymmentä kirjaa vuodessa on paljon, jos niitä määriä nyt haluaa jotenkin tuijottaa tai edes arvottaa. Lukutavoitteita, niin määrällisiä kuin laadullisiakin, asetan silti minäkin. Tänä vuonna ajattelin pyrkiä 55 kirjaan eli samaan kuin viime vuonna. Silloin luin 61 kirjaa, joten pelataan varman päälle! 60 kirjaa vuodessa saattaa tuntua joistakin isolta määrältä, mutta aika hyvin se kertyy tällaiselta hieman keskittymiskyvyttömältä ja vieläpä suht hitaaltakin lukijalta, jos ei harrasta oikeastaan mitään muuta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, sinunkin kirjablogisi on ollut ehdottomasti yksi kirjablogilemppareitani, vaikken tosiaan itsekään tässä kommentointipuolessa ole koskaan ollut kovin aktiivinen. :3

      Hahah ja kyllä, tämä lukeminen on tosiaan varsin aikaa vievää, ja minullakin se ainoa varsinainen harrastus! tosin pelastus on oikeasti nuo päivittäiset tunnin työmatkat, niistä on lohjennut ihan hurjasti hyvää lukuaikaa itsellekin kun taas bussissa pystyn lukemaan :)

      Poista